Innlegg 3/21 – Thailand đŸ‡č🇭

GLOBALT GLIMT // September 2021 - Hva vil du bli nÄr du «blir stor»? Kanskje du har en drÞm du hÄper skal gÄ i oppfyllelse i framtiden? Det har Mong i Thailand ogsÄ.
Del Facebook Twitter E-post
Tilbake

MONG VIL BLI INGENIØR

Hva vil du bli nÄr du «blir stor»? Kanskje du har en drÞm du hÄper skal gÄ i oppfyllelse i framtiden? Det har Mong i Thailand ogsÄ.
Her kan du lese om hvordan Mong mÄtte slutte pÄ skolen da han var 12 Är og hvordan det gikk til at han fikk lov til Ä begynne igjen. NÄ drÞmmer han om Ä bli bygningsingeniÞr. Tror du han klarer det?

Mong er 16 Är og gÄr siste Äret pÄ ungdomsskolen. Han bor i et enkelt bambushus I en landsby langt inne i fjellet i Nan i Nord Thailand. Her bor han sammen med mor, far og en lillesÞster.

Historien fortsetter under bildet.

Bilde
Bilde

Sluttet pÄ skolen da han var 12 Är
Allerede som 12 Äring sluttet Mong pÄ skolen. Da var han ferdig med barneskolen. Foreldrene Þnsket at han skulle jobbe, og pÄ den mÄten bidra til inntekter i familien.
BÄde moren og faren til Mong er risbÞnder, et yrke som betyr hardt arbeid og lite inntekter. Mong reiste langt avgÄrde for Ä jobbe pÄ en rekefarm i nÊrheten av Bangkok. Etter et Är kom han tilbake til landsbyen pÄ besÞk. Da fikk han vite at flere av vennene hans hadde fortsatt Ä gÄ pÄ skole, og han fikk overtalt foreldrene til Ä la ham slutte i jobben og begynne pÄ ungdomskolen han ogsÄ. Heldigvis sa moren og faren hans ja, selv om det betydde mindre penger Ä leve pÄ for familien. Det hjelper mye at Mong fÄr stÞtte av kirkens stipendprogram til Ä gÄ pÄ skole.

Historien fortsetter under bildet.

Bilde

LĂžrdagsklubb

Mong har i alle Är deltatt pÄ aktiviteter i kirken. En av aktvitietene han har likt veldig godt er lÞrdagsklubben (Saturday club). Desverre sÄ har klubben vÊrt stengt en stund nÄ pÄ grunn av Covid 19.  Mong savner lÞrdagsklubben og alt det kjekke de gjorde der. PÄ lÞrdagsklubbene lÊrer barna mye om sin egen kultur. Mong er nemlig fra Lua-folket, et folkeslag som har blitt sett ned pÄ i Thailand. PÄ lÞrdagsklubben lÊrte han Ä bli stolt av sin egen kultur. Han lÊrte om Lua-folkets historie, spennende lokale fortellinger og ikke minst fikk han lÊre Ä lese og skrive Lua-sprÄket. Helt fram til nÄ nylig har ikke Lua hatt sitt eget skriftsprÄk, men nÄ holder en finsk lingvistikkmisjonÊr sammen med to lokale jenter Ä gjÞre Lua om til et skriftsprÄk.

Historien fortsetter under bildet.

Bilde

PÄ lÞrdagsklubbene hadde de ogsÄ et fokus pÄ selvbilde, og hvordan man kan utvikle god selvtillit. Barna og ungdommene Þvde seg pÄ Ä snakke hÞyt i forsamlinger, fortelle eventyr, lese i kirken, utrykke seg og stÄ opp for egne meninger etc. Dette var verdifull lÊring da Mong begynte pÄ ungdomskolen, en skole langt unna landsbyen sin, en skole med mange studenter fra andre landsbyer og folkegrupper.

Ungdomsskolen ligger 30 km unna hjemmet. Hver dag setter han og faren seg pÄ motorsykkelen, og sÄ kjÞrer faren Mong fram og tilbake til skolen, pÄ de trange og svingete veiene. Tror du drÞmmen hans om Ä bli bygningsingeniÞr kan gÄ i oppfyllelse?

Historien fortsetter under bildet.

Bilde
Bilde

Vi som bor i Norge er med pÄ Ä hjelpe Mong og andre barn og ungdommer i Nord-Thailand med Ä oppfylle drÞmmene sine. NÄr vi gir penger til misjonsarbeidet i Thailand kan barn og ungdommer fÄ stipend slik at de ikke mÄ slutte pÄ skolen. Givere i Norge er ogsÄ med pÄ Ä betale det det koster Ä ha lÞrdagsklubber i landsbyene. Fint ikke sant?

Expand Lukk Meny Mer Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Lukk