Lær mer om prosjektet

Vi støtter skoler for blinde og døve på Madagaskar så flere barn og unge får muligheten til å gå på skole

Kirken på Madagaskar arbeider for at døve og blinde skal bli inkludert i samfunnet på lik linje med andre barn. NMS støtter kirkens døve- og blindeskoler, og dette året ønsker NMSU å samle inn penger til disse skolene. Mampiaty er navnet på innsamlingen og betyr inkludering på gassisk.

Mindre enn 1% av døve og blinde på Madagaskar får tilbud om utdanning i løpet av livet.

På Madagaskar er det omtrent 200 000 døve og 230 000 blinde

Det er altså mindre enn 5000 av disse som mottar utdanning. Det er alt for få. Det er ingenting galt i å være annerledes, men det er galt å bli behandlet annerledes om du er det. Alle har rett til utdanning sier UNICEF, det er en menneskerett.

Døve og blinde er gruppe mennesker som blir glemt og ikke blir inkludert i samfunnet på Madagaskar. Gjennom det lokale arbeidet på de sju døveskolene og fire blindeskolene jobbes det for at de skal få bli med i fellesskapet.

Historien fortsetter under bildet.

Bilde

Elevene ønsker å bli en ressurs i samfunnet, på lik linje med de som hører og ser. Etter endt skolegang kan de kommunisere og gjøre seg forstått på en helt annen måte. Vi i prosjektgruppa var heldige å fikk besøke et par av skolene i sommer. Der møtte vi engasjerte elever som delte

Tro, tid, ting og talent

Det som brant seg inn i hjertene våre var at blinde og døve kan gjøre alt bortsett fra å se og høre. Noe vi fikk erfare gjennom skoletimer, men også fritid sammen med elevene. Vi ønsker å stå sammen med NMS – «Også jeg er fremtiden» og kirken på Madagaskar for at flere døve og blinde skal få plass i fellesskapet gjennom utdanning. Bli med du også!

Dette er noen av barna på de skolene vi besøkte:

Bilde

Jean Silas

Dette er Jean Silas. Han er 12 år gammel og er døv.  På skolen Fofama i Antsirabe får han ordentlig skolegang og lærer seg blant annet tegnspråk.

Bilde

Finaritra Manovaso

Dette er Finaritra Manovaso. Han er 9 år gammel og er døv.  På skolen Fofama i Antsirabe får han ordentlig skolegang og lærer seg blant annet tegnspråk.

Bilde

Eliza

Dette er Eliza. Hun er 9 år gammel og er blind.  På skolen Fofaja i Antsirabe får hun ordentlig skolegang og lærer seg blant annet blindeskrift.

Bilde

Johan

Dette er Johan. Han er 6 år gammel og er døv.  På skolen Akama i Antananarivo får han ordentlig skolegang og lærer seg blant annet tegnspråk.

PROSJEKTGRUPPA

Maria Gaard
Prosjektleder for Mampiaty
22 år. Jobber i redningshelikoptertjenesten, Forsvaret på Sola. «Guri Malala» ble en gjenganger etter sprell og fart på Madagaskar.

Kontakt på e-post her eller på telefon 415 847 28.

Amund Haaland Aano
22 år fra Stavanger
Studerer faglærer i idrettsfag og kroppsøving i Oslo. Tegnet for «å spille fotball» var et av de første tegnene jeg lærte meg og ble flittig brukt i ukene på Madagaskar.

Malene Skulstad
22 år fra Lillestrøm, bor i Bergen.
Studerer psykologi (og litt tegnspråk). Mitt gassiske navn er Rotsy. Jeg er stort sett i godt humør, og er kjent for mine episke dansemoves

Karen Ueland
21 år, bor i Trondheim og studerer kommunikasjon og livssyn.
Å få møte de døve elevene i kirka i Antsirabe for aller første gang var en fantastisk og lærerik opplevelse

Mina Kaland
22 år fra Oslo. Studerer for tiden Spesialpedagogikk (og litt tegnspråk 😉) i Bergen.
Kjent som Mino på Madagaskar, men også prosjektgruppens bestemor i form av gode gullkorn og omsorgsfull.

Hanne Lowzow
23 år, bor i Oslo og jobber som sykepleier på Lovisenberg sykehus.
Mitt gassiske navn er Noro
Sitat fra turen: «Hva er var navnet mitt igjen?

Kontaktperson

Hans Olav Undrum Rein
48492707
hansr@nmsu.no

Om du har spørsmål knyttet til selve prosjektet og/eller innholdet i ressursene som ligger ute, kan du ta kontakt med prosjektgruppa.

Andre spørsmål kan rettes til NMSUs kontaktperson

Expand Lukk Meny Mer Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro