Familiemiddag 1 av 4

6-12
Her finner du opplegg for hele Familiemiddag 1 av 4, høst 2017.
Tilbake

Filer til nedlasting

Introaktivitet om misjonsbefalingen, kort versjon

DU TRENGER: En skål, melk, tre forskjellige konditorfarger, en zaloflaske.

SLIK GJØR DU: Hell litt melk i en skål. Drypp noen få dråper konditor- farge i melka. Så drypper du zalo i midten. Nå skal fargene i vannet spre seg utover.

FORMIDLING: I dag skal vi høre om det vi kaller misjonsbefalingen. Rett før Jesus forlot vennene sine, sa han til dem at de skulle dele videre de gode nyhetene om ham. Hva kan vi gjøre for at de gode nyhetene skal nå ut til flere? Her var det zalo som skulle til for at innholdet i tallerkenen spredte seg, hva tror du skal til for at vi skal få mot og lyst til å dele videre det vi har fått?

Introaktivitet 2, lengre versjon
En enkel dramatisering om misjonsbefalingen

(Denne teksten brukes også som andakt – men da mer som dramatisering).
DU TRENGER: Et kubbelys. Flere telys. En hjelper som kan tenne lys for deg mens du leser.

SLIK GJØR DU: Du leser opp teksten mens et barn først tenner kubbelyset, videre tenner barnet telys ut fra kubbelyset.

FORMIDLING:
Da Jesus levde på jorden, skapte han lys i mørket. Blant annet for to
søstre som hadde mistet sin bror, for en redd far som hadde en syk datter, for Sakkeus som trengte hjelp til å slutte å stjele, for den lamme mannen som ble heist ned gjennom et tak. Jesus var lys i deres mørke.
Og han sa at han selv var den veien som ledet til Gud. Han var døren til livet.
Så kom tiden da Jesus ikke lenger skulle leve på jorden. Men han hadde en beskjed til vennene sine før han dro:
Jeg er verdens lys. Men dere er også lys for verden. Nå drar jeg, men dere blir her. Dere må dele videre det dere har fått.

Jesus sa noe til disiplene sine, noe vi kaller for misjonsbefalingen: «Jeg har fått all makt i himmelen og på jorden. Gå derfor og gjør alle folkeslag til disipler: Døp dem til Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navn og lær dem å holde alt det jeg har befalt dere. Og se, jeg er med dere alle dager inntil verdens ende.» Siden den gang har lyset spredt seg fra menneske til menneske, fra hjerte til hjerte. Fra land til land, fra folk til folk, dette lyset skal vi fortsette å dele til alle folkeslag får se. Noen ganger skjer det noe som gjør at noen ikke tør, orker eller vil dele lyset videre. Andre ganger skjer det at lyset brenner ut hos noen.
Men dette lyset er et lys som aldri slutter å brenne. Jesus som for 2000 år siden sa at han er verdens lys, han er fremdeles verdens lys. Jesus som var, er og alltid skal bli.
Jeg er verdens lys, sa Jesus. Den som følger meg, skal ikke vandre i mørket, men ha livets lys.
Og det er tema i dag – at vi skal dele videre lyset fra Jesus.
(Denne teksten brukes også som andakt – men da mer som dramatisering).

Andakt
En enkel dramatisering av misjonsbefalingen. Brukes også som introaktivitet 2, men da i en noe mer forenklet versjon.

Du trenger: En person som kan spille Jesus, gjerne ikledd hvitt. Denne personen holder et tent kubbelys. Noen som kan stå og holde lys – pass på at lysene ikke drypper på barna.

Forteller leser: Så kom tiden da Jesus ikke lenger skulle leve på jorden. Men han hadde en beskjed til vennene sine før han dro:
Jeg er verdens lys. Men dere er også lys for verden. Nå drar jeg, men dere blir her. Dere må dele videre det dere har fått.

Jesus sa noe til disiplene sine, som vi kaller for misjonsbefalingen: «Jeg har fått all makt i himmelen og på jorden. Gå derfor og gjør alle folkeslag til disipler: Døp dem til Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navn og lær dem å holde alt det jeg har befalt dere. Og se, jeg er med dere alle dager inntil verdens ende.»

(Mens dette blir lest, kommer et barn og tenner sitt lys fra lyset som den voksne mannen i hvitt holder. Den voksne personen setter så fra seg kubbelyset før han selv går stille ut. Et annet barn tar med sitt utente lys og får lys av dette barnet igjen. Slik fortsetter lys-kjeden. Dere kan bruke så få eller så mange barn som dere ønsker. Alt dette skjer mens forteller leser høyt).

Forteller: Siden den gang har lyset spredt seg fra menneske til menneske, fra hjerte til hjerte. Fra land til land, fra folk til folk, dette lyset skal vi fortsette å dele til alle folkeslag får se. Noen ganger skjer det noe som gjør at noen ikke tør, orker eller vil dele lyset videre. Andre ganger skjer det at lyset brenner ut hos noen.
Men dette lyset er et lys som aldri slutter å brenne. Jesus som for 2000 år siden sa at han er verdens lys, han er fremdeles verdens lys. Jesus som var, er og alltid skal bli.
Jeg er verdens lys, sa Jesus. Den som følger meg, skal ikke vandre i mørket, men ha livets lys.

(Andakten er også brukt som intro, men da i en forenklet versjon).

Besøk av Maki – med film og delekort

LAST NED FILMEN HER

 

DU TRENGER: Hvis du vil vise film, så last ned filmen på forhånd. Du trenger utstyr til framvisning.

SLIK GJØR DU: På forhånd må du gjemme vekk oppgavekortene i henhold til Makis instruksjoner.

INNHOLDET I FILMEN: Se under «Formidling»

FORMIDLING: Det var Maki vi så her. Han er en ringhalelemur og maskot for NMS U. Han er en nysgjerrig og snill ape som elsker å reise og utforske verden. Når han er i Norge, bor han på MNS Gjenbruk – butikker hvor en selger brukte ting og gir pengene til mennesker som trenger det.
Ofte er Maki ute og reiser. Han elsker å møte nye mennesker – og han er skikkelig god til å dele – både av det han har og av Guds kjærlighet.

Og nå har han altså gitt oss en oppgave. Vi må gå og lete.
Organiser letingen. Feks om alle leter samtidig, eller om to personer leter for alle. Et kort per familie.

Når alle har funnet kort:
På filmen så vi at Maki hadde samlet inn ting til NMS Gjenbruk. Det er jo der han bor, og Maki vet at alle pengene som kommer inn til butikken, går til arbeidet med å dele både nyhetene om Jesus og praktisk hjelp til mennesker i hele verden.
Nå kan det jo se ut til at Maki hadde samlet med seg litt flere ting enn han hadde lov til. Likevel er ideen god. Vi har mange ting hjemme vi ikke har bruk for. Å gi ting til gjenbruksbutikker er en fin måte å dele på!

Les opp et brev fra Maki som ligger sammen med oppgavekortene. Du finner oppgavekortene som vedlegg under.

Brev fra Maki:
Hei dere!
Her er et oppgavekort fra meg.
Oppgaven deres er at dere skal rydde gjennom et skap, en bod eller et rom – og kanskje finner dere da ting dere ikke bruker mer som dere kan gi til en gjenbruksbutikk? Og når en rydder, så er det en fin mulighet til å snakke om hva dere kjøper og hva dere trenger av ting og tang. Det er en fin oppgave å gjøre sammen med hele familien.
Hilsen Maki.

MAKIS MANUS (mer eller mindre nøyaktig…)

Hei, hei dere! Dette er Maki – direkte inne fra dele-tjeneste!
Nå har jeg rett og slett tatt en runde rundt i nabolaget her og samlet inn ting som folk ikke har bruk for. Og nå skal alle tingene selges på gjenbruken og pengene skal brukes til å hjelpe mange som trenger det.
Jeg blir bare så begeistret for dette! Hvis denne postkassen blir solgt for femti kroner, så kan det bli nok til skolebøker for et barn i et halvt år. Og om denne høytrykksspyleren blir solgt for 500 kroner, så kan det bety at en hel familie kan få hjelp til å dyrke mat.
Og se hva folk har gitt meg, da! Det er helt fantastisk!

– Hvordan har du fått folk til å gi så flotte ting? Du har jo både fotballer, hageredskap, en kake? En telefon?

– Jeg skrev en lapp i går kveld og sa at jeg ville komme og samle inn ting som jeg ville gi til gjenbruksbutikken. Og på gjenbruksbutikken samler de jo inn penger til folk som trenger det. Misjon og bistand og ja, det dere pratet om i dag! Og så gikk jeg da i dag rundt i hagene og samlet inn det som folk hadde satt fram.

– Hm… Men har du altså vært inne i hagene til folk og funnet dette?
– Ja, ja. Hos den ene naboen min hadde de satt fram et helt bord fullt med kaffe, rundtstykker, vafler og brus. Jeg smakte litt på alt. Men jeg tror det blir vanskelig å selge. Det var forresten der de hadde lagt fram telefonen, disse flotte skoene og høytrykksspyleren også. Er det ikke flott?

– Jo, men Maki. Jeg tror kanskje ikke de hadde satt det fram til deg…
Du kjenner ikke igjen den mannen som kommer løpende der uten sko..?

STOPP TYVEN! STOPP TYVEN! HAN HAR STJÅLET SKO OG TELEFON OG RAMPONERT FROKOSTBORDET VÅRT I HAGEN!!

Hæ? Hjelp. Oi. Nå må jeg visst ta en pause her… Men dere, jeg har en
oppgave til dere. Oppgavekortet ligger gjemt under bildet av det som er løsningen på gåten:
”Hva er verre enn å finne en mark i eplet du spiser på?”
(svaret er en halv mark)
(For å vise PP, så leser du opp denne teksten til bildene).

Lage-aktiviteter:

Lag hjerteremser av kart
– en påminning om at vi er en del av større verden

DU TRENGER: Et gammelt atlas eller skrive ut kart. Stiftemaskin.

SLIK GJØR DU: Kutt strimler av papiret (som når en lager juletrelenker). Brett papirstrimlen i to. Bøy begge endene innover og fest dem med en stift. Det skal bli et hjerte. Nå kan dere lage en hel rekke med hjerter.

FORMIDLING: En påminning til oss selv om at vi er del av en verden. Jesus kaller oss for søsken, og han sier at Gud er vår far. Lenken kan vi henge opp og la dem minne oss om at vi har søsken over hele verden. Vi kan dele det beste vi har med mennesker i hele verden.

Fargelegg Maki GÅR DET AN Å LEGGE INN ET BILDE AV MAKI I SORT-HVITT, HELENE???
– en fargeleggingsoppgave hvor det er mulig å legge inn noen gode ord

DU TRENGER:
Print ut en og skriv på magen til lemuren: ”Vær lur som en lemur, den som deler blir ikke sur” eller noe annet. Så kan du kopiere dette opp til barna med den påskriften du ønsker. Du trenger ogå saks, limstift og maling.

SLIK GJØR DU:
Print ut, skriv på det du ønsker at barna skal ha med hjem, kopier opp i flere eksemplar. Klipp ut og lim sammen (dette trenger barna nok hjelp til!). Mal eller fargelegg.

FORMIDLING: Maki elsker å dele. Det er fint, for også Jesus har sagt at det er godt for oss mennesker å dele. Lemuren er en påminning til oss om at det er bra for oss mennesker å dele!

Pynt et speil
– en hobbyaktivitet som minner oss om å dele

DU TRENGER: Et speil. For eksempel selger IKEA speil til 15 kroner per stk. En klisterlapp til å skrive på, eller glitterlim til å skrive med. Det er en fordel om speilene blir så pene at de kan få henge framme i et hjem:) Det er fint at teksten er litt ”nøytral” slik at det ikke oppleves for voldsomt å ha speilet hengende i gangen.

SLIK GJØR DU:
Hver familie får pynte et speil hver. På lappen skriver alle: Hva kan jeg dele i dag?

FORMIDLING: En daglig påminning om det at vi er kalt til å være med og dele i ord, bønn og handling.

Oppsummering
Quiz eller Kahoot

Forutsetter at du har brukt det meste av materiellet fra samlingen.
QUIZ/KAHOOT

DU TRENGER: For å bruke quiz, trenger du ikke mer enn arket og eventuelt en premie. For å bruke Kahoot, må deltakerne ha tilgang til mobil eller nettbrett med nett-tilgang, og de må ha brukerkonto på Kahoot. Du må også ha tilgang selv og finne denne Kahooten. På Kahoot må du søke etter
FAMILIEMIDDAG 1 av bruker karmarkil.

SLIK GJØR DU: Ved quiz, så bør du gi beskjed om reglene på forhånd. Skal de rekke på handa eller rope ut svaret? For Kahoot, se egen link.

OPPGAVEN: Spørsmål som har noe med tema å gjøre – eller med element fra samlingen. Basert på at dere har brukt vedlagt formidling. Kan tilpasses!

SPØRSMÅL/SVAR:
Jesus sier: Jeg har fått all makt i himmelen og på … (jorden)

Gjør derfor alle folkeslag til … (disipler)

Døper dem til Faderens, Sønnens og … (Den hellige ånds navn)

Og se, jeg er med dere … (alle dager)

Hva gjorde Maki før han samlet inn ting fra folk? (Han satt opp en plakat)

Hva hadde Maki tatt? (telefon, sko, høytrykksspyler)

Hvor skulle Maki levere tingene? (NMS Gjenbruk)

Hvem kom mens Maki ble filmet? (en mann uten sko)

Hva fikk vi i oppgave fra Maki? (Rydde skap, bod eller rom)

Litt annet: Hvilken farge får du om du blander blå og gul? (grønn)

Hvor bor Ole Brumm? (Hundremeterskogen)

Hvem har skrevet om Hakkebakkeskogen? (Thorbjørn Egner)

Hva heter Kaptein Sabeltanns mest betrodde mann? (Langemann)

Historien fortsetter under bildet.

Bilde
Bilde
Expand Lukk Søk Meny Mer Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Tro