Smågruppe 1 av 8

6-12
Her finner du Smågruppesamling 1 av 8, høst 2017. Komplett opplegg. Fri tilgang for alle!

Kontaktperson

Bjørn Inge Hauge
48127481
bjorn.inge.hauge@nmsu.no

KOM

Avisleken
Du trenger:
Stoler og en avis.
Slik gjør du: Deltakerne sitter på stoler i en ring. En person står i midten med en sammenrullet avis i hånden. Leken starter ved at en av deltakerne sier navnet til en av de andre deltakerne. Denne personen må så si navnet på en annen deltaker før personen i midten rekker å slå han/henne med avisen på kneet. Dersom han/hun rekker å si et navn, så må denne personen si et nytt navn før personen med avisen kommer. Slik fortsetter det til en blir truffet av avisen. Da må han/hun bytte plass med den som står med avisen i midten og så starter en ny runde. Eks-avispersonen må da si et nytt navn før han/hun setter seg (hvis ikke kan han/hun bli slått av avisen og så må de bytte plass igjen).
Ta gjerne en navnerunde først dersom barna ikke kjenner hverandre så godt, og vær nøye på at alle navna skal bli brukt. Det er ikke lov å slå hardt!

Hvis alle barna kjenner hverandre fra før, så kan tankelesning være en alternativ start:

Tankelesing
Her må du avtale med en annen person på forhånd.

Slik gjør du: Send ut personen du har fått med deg på tankelesning. Barna får bestemme hva du skal tenke på (en ball, et piano, et glass, nesen din eller lignende. Det må være en ting i rommet). Den andre kommer inn. Du peker på ulike ting og spør om det er det du tenker på. Personen skal si nei til alt. Så peker du på en ting som er svart, og spør om det er den tingen. Personen svarer fortsatt nei, men dere har avtalt at det du spør om etter en sort ting, det er alltid det rette svaret.

For eksempel: Tenker jeg på nesen min? Nei. Tenker jeg på rosene? Nei. Tenker jeg på buksa mi (som er sort)? Nei. Tenker jeg på denne boka? Ja.

 

TAKK

Sangforslag:
Lær oss å gå

Tekst forfatter: Karin Okkenhaug Seim.
Utgitt på Oslo Soul Childrens CD « Livsglede 3» (notehefte kjøpes separat).

BØNN
Du trenger:

 • To skåler
 • Lapper med navn på barn på smågruppa
 • Lapper med info om land hvor NMS har prosjekt
 • Et stort kubbelys
 • Telys
 • Fyrstikker
 • Noe å sette lysene på.

Slik gjør du:

Ha to skåler med lapper i: I den ene skålen ligger navn på barn som er på samlingen. I den andre skålen ligger det navn på land som NMS jobber i (se vedlagt fil til utprint).

Vi trekker to navn fra gruppa og et navn fra misjonsskåla. Så ber dere spesielt for de som ble trukket. Tre på gruppa får tenne lys: For de to navnene og for landet.

Bønn:

Kjære Jesus!
Takk for at du vil være sammen med oss, nå og alltid.
Takk for denne gruppa hvor vi kan møte deg.
Hjelp oss å høre når du roper.
Hjelp oss å følge deg.
I dag ber vi spesielt for ____________ Amen

 

Fortellingen «De hemmelige tre»
1. kapittel: Starten.

Petter sitter helt stille i bilen på vei hjem fra gudstjenesten. Han har fått noe å tenke på. Hvordan kunne Peter og Andreas og de bare slippe det de holdt på med og følge etter Jesus? De kjente ham vel litt fra før, men likevel! Da Jesus snakket til dem, reiste de seg bare og fulgte etter, uten å spørre om noe. Petter synes han kan se dem for seg der de går sammen langs stranda. Jesus først, så Peter og de andre.

Petter, hallo! Er du helt bortreist?

Mamma snur seg i setet og rusker ham i håret. Så rekker hun frem en lapp. Overskriften er kjempestor: ”BEGYNN I BARNEBIBELGRUPPE!” Kanskje du kunne få med deg noen av vennene dine og bli med i ei barnebibelgruppe? Dere kunne møtes hjemme hos oss og være sammen på menighetshuset. Vi har jo fått så kjempegod plass etter at vi flyttet inn i huset til bestefar!

Mamma prøver å høres helt alminnelig ut i stemmen, men Petter skjønner godt at hun veldig gjerne vil at han skal si ja. Derfor svarer han ikke. Men han tar imot lappen og leser nøye det som står der. Og tenker videre.

Mandag går han sammen med Anders og Johnny hjem fra skolen. De prater og tuller og småerter hverandre, helt fram til krysset. Der fortsetter de andre helt frem, men Petter tar av til venstre. Han går saktere og saktere, så snur han seg plutselig og roper på de to andre: ”Johnny og Anders! Blir dere med og lager ei barnebibelgruppe hjemme hos meg, på loftet eller noe? Mamma sier at kirka lager opplegg og sånn … Stikk over til meg etter middag, da, så kan vi snakke om det!?”

De andre to ser på hverandre, så nikker de, nesten helt i takt:” Kult! Klart vi kommer! Ses ved sekstida!”

Presis klokka seks begynner første møte i barnebibelgruppa, som de bestemte skulle hete De hemmelige tre. Mamma har sagt at de kan få ha klubbrom oppe på loftet, bare de ikke roter. Men nå rydder de. Skyver på tunge, gamle møbler, bærer store kofferter, lemper vekk store sekker. Støvskyen står høyt rundt dem, og av og til må de ut på gangen for å hoste og puste. Etter to timers hardt arbeid har de ryddet gulvet i et hjørne, under et lite loftsvindu. Kassene, møblene og koffertene er stablet opp som høye murer, slik at det blir et ordentlig, lite rom av det. Nederst i den ene kasseveggen har de satt et lite, gammelt skap med dører til å låse. Bakveggen i skapet er borte, så det kan ikke brukes som skap lenger. Men det passer supert som hemmelig inngang!

Klubbrommet er akkurat passe stort til tre. De sitter i hver sin slitte lenestol, med en gammel kasse som bord. Petter tar fram skrivesakene og åpner klubb-protokollen. Men så mister han blyanten ned på gulvet, og den triller inn under bordet. Han dukker ned etter den, og kommer snart opp igjen. Uten blyant, men med en rusten, støvete gammel nøkkel i hånda. Til nøkkelen er det festet et skittent pappskilt med falmede bokstaver på. Det er bare så vidt at det går an å lese hva som står der: IKKE RØR!

De ser på hverandre, fulle av spørsmål. Hvor kom den nøkkelen fra? Hvor lenge har den ligget der? Hvorfor står det ” IKKE RØR” på den? Hvem har skrevet bokstavene? Og hva er det nøkkelen til?

Bibelteksten: De første disiplene
En gang Jesus gikk langs Galileasjøen, fikk han se to brødre: Simon, som kalles Peter, og hans bror Andreas. De var i ferd med å kaste not i sjøen, for de var fiskere.  Han sa til dem: «Kom, følg meg, så vil jeg gjøre dere til menneskefiskere!»  Straks lot de garnet ligge og fulgte ham.

Da han gikk videre, fikk han se to andre brødre: Jakob, sønn av Sebedeus, og broren Johannes. De satt i båten sammen med sin far Sebedeus og bøtte garn. Han kalte dem, og straks forlot de båten og faren og fulgte ham.

Matt 4:18-22

Veksellesning
Les en setning hver. Hvis dere ikke er mange nok, kan noen lese flere.

 1. Jesus sa til Peter og Andreas: Følg meg, så vil jeg gjøre dere til menneskefiskere!
 2. Straks lot de garna ligge og fulgte ham.Jesus kalte Jakob og Johannes
 3.  og straks forlot de båten og faren og fulgte ham.
 4. Jesus sier til oss i dag: Følg meg!

Fortellingsdetektiven

Det er ikke noen lignelse og ikke noen andakt. Men hver gang er det sånn at noe av det som skjer i fortellingen, kan minne om dagens bibeltekst.

Greier dere å finne ut hva det er? Her er det lurt å samarbeide og snakke sammen!

Verd å vite – bakgrunn om bibelteksten som du kan gjenfortelle til barna.

Disiplene visste nok en del om Jesus før han plutselig sto der på stranda og ba dem om å følge ham. Rett før det avsnittet vi leste, står det om at Jesus forkynte i Galilea (Matt 4:17).

I Luk 5:1-11 kan du lese mer om hva som skjedde den gangen Peter og de andre la igjen fiskeutstyret sitt og fulgte Jesus.

”Å kalle” er et ord som kan brukes på forskjellige måter. Vi sier for eksempel ”jeg kalles for Pelle” eller ”den fisken kaller vi for torsk”. I gamle dager sa de noen ganger ”kalle” i stedet for ”rope” (ref. engelske call). Kanskje oldemora di sa: ”Nå er middagen ferdig. Gå ut og kall på Olemann”.

I den teksten vi leste, står det at Jesus kalte dem (vers 21), og slik brukes ordet ofte i Bibelen. Da betyr det som regel at Jesus ropte på folk og ba dem om å følge ham.

Spørsmål til samtale:

 • Hva gjorde fiskerne da Jesus sa: ”Følg meg!”?
 • Hva vil det si å være menneskefiskere?
 • Hvordan kan vi følge Jesus i dag?

Lek

Følg lederen!
Hvis du skal følge etter en leder og gjøre akkurat som han sier, må du være trygg på at han gjør det som er best for deg. Du må stole på lederen. Det er ikke alltid så lett! Peter og Andreas valgte å følge Jesus og la ham bli lederen deres. Siden har milliarder av mennesker gjort det samme. Jesus er en trygg og god leder å følge.

Dere kan gjøre et lite eksperiment: Still dere på rekke etter hverandre, med armene på skuldrene til den som er foran. Alle unntatt den første får bind for øynene. Så skal den som går først (lederen) lede de andre ut på tur. Det er morsomst å gjøre det ute, slik at det blir litt vanskeligere å gå. Bytt på å være leder, slik at alle får prøvd.

Var det vanskelig å stole på at lederen hadde kontrollen?

 

DEL

Maki

Du trenger:

 • Film av Maki. (Her laster du ned filmen av Maki)
 • Ark med hemmelig venn-oppgave.
 • En konvolutt per ark.
 • En stor konvolutt hvor alle de små konvoluttene kan ligge.

Slik gjør du:

I den store konvolutten (som du gjemmer i et vindu) legger du en konvolutt til hver med oppgaven i, du må også skrive på hemmelig venn-navn på arkene.

Les oppgaven høyt og snakk litt sammen om innholdet.

Hemmelig venn-oppgaven: I din konvolutt finner du navn på en annen fra gruppa. Den som står på din lapp skal du tenke litt ekstra på til neste gang. Du kan be for personen, og gjerne oppmuntre ham/henne (si og gjøre gode ting mot) på forskjellige måter frem til neste samling.

Filmmanus:

”Hei! Jeg heter Maki og jeg er en ringhalelemur fra Madagaskar. Jeg er veldig glad i halen min, å sole meg – og så er jeg veldig glad i å dele. Så hver gang på Smågruppe har jeg tenkt å gi dere en liten dele-utfordring.

Nå skal jeg øyeblikk avsløre den første utfordringen! Jeg har gjemt en konvolutt til hver av dere med en utfordring. Dere finner konvoluttene deres i en felles stor konvolutt. Følg med nå – for her kommer en gåte som hjelp når dere skal lete etter konvolutten. Den som finner den store konvolutten må ikke åpne den, men gi den til lederen deres.

OK – nå kommer gåten: Hva slags duer er det som ikke kan fly? Nå kan dere lete!”

Maki hemmelig venn from NMS U on Vimeo.

LAG

Hemmelig venn
Lag et kort til din hemmelige venn (se oppgave fra Maki).

Gripekors
Gripekors er en hjelp når en skal be. Dere kan lage gripekors på flere forskjellige måter. De skal være gode å holde i hånden.

Kanskje kan noen kutte ut trekors til dere som barna kan spikke på og pusse til de blir gode å holde i?

Dere kan også kjøpe inn fimo/cernitt-leire som barna kan forme til et kors. Dere kan steike det ferdig til neste samling (det er større sannsynlighet for at det blir steikt hvis det ikke skal sendes hjem i sekken!)

Bilde
Bilde

Cellegruppeopplegget er laget av Line Bø Johnsen i Bogafjell menighet, Sandnes og bearbeidet av Aud Strandmyr i Møtepunkt Smeaheia, Sandnes

Expand Lukk Meny Mer Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Lukk