Innlegg 1/22 – Etiopia 🇪🇹

GLOBALT GLIMT // Januar 2022 DRØMMEN OM FRED
Del Facebook Twitter E-post
Tilbake

DRØMMEN OM FRED

Hvordan kan vi lage fred der det er krig? Her kan du bli kjent med to etiopiske damer som prøver alt de kan. 

Hva er ditt høyeste ønske? Av og til når noen blir spurt om hva som er deres høyeste ønske svarer de «fred på jord». Alle mennesker lengter etter fred!

I Norge er det lenge siden det var krig. Men hvis du har gamle besteforeldre eller oldeforeldre så kan det hende de kan huske hvordan det var da Tyskland okkuperte Norge under andre verdenskrig. Da var krigen her hos oss.

Ifølge FN er det akkurat nå 30 land/områder i verden som er rammet av konflikt. Et av disse landene er Etiopia. Nord i Etiopia brøt det ut krig mellom Tigray Forsvarsstyrker og det etiopiske militæret i november 2020. Resten av landet er også preget av uroligheter og konflikter.

DESTA laget fredsklubb på en skole og fikk 7500 damer til å bli med på å lage fred.

Bilde

Presten Desta Danso er leder av kvinnedepartementet i Dara synode sør i Etiopia. Hun har vært på to workshoper organisert av Mekane Yesus kirkens fredskontor. Her begynte hun å tenke mye på hvor viktig kvinners rolle er for å skape fred i kirken, på skolen, i storsamfunnet og i lokalmiljøet. Derfor startet hun fredsklubber på en skole i Dara synode. Hun involverte prestene i grasrotarbeidet sitt og samlet kvinner i kirken.

Bilde

Disse lokale kvinnene kan ikke stoppe krigen andre steder i Etiopia, men de kan være gode eksempler for andre mennesker i lokalsamfunnet. Konflikter kan bare oppstå i et samfunn dersom mennesker lar seg mobilisere for hat og vold. Desta har nå mobilisert 7500 kvinner som har lært hvor viktig det er at de er mer aktive i arbeid med fred og forsoning.

Mrs Hana dro på motorsykkeltur til 70 menigheter

Bilde

Mrs Hana er kvinnesekretær i Wadera menighet sør i Etiopia. Etter å ha deltatt på et kurs arrangert av kirken sitt fredskontor følte hun at det var hennes plikt å videreformidle det hun hadde lært. Sammen med en kvinnelig prest som heter Worke lagde hun en plan.

Bilde

Men så ble hun plutselig litt motløs. Hun ville gjerne møte 70 menigheter i synoden, men det hadde hun ikke nok penger og tid til. Da husket hun på Matteus 28:18: «Jeg har fått all makt i himmelen og på jorden.» Hana selv kunne ikke gjøre noen ting, men styrket av at Jesus har all makt, bestemte hun seg for å prøve. Kirkelederne lot henne reise og gav henne et støttebrev der de skrev at Hana var på en offisiell reise for kirken.

Bilde

Hana tok opp et privat lån fra naboer og kollegaer for å kunne reise rundt. Hun klarte å møte representanter fra de 70 menighetene ved å samle dem på 7 steder som hun kunne reise til. For å komme seg rundt, måtte hun leie en motorsykkel. I området der Hana jobber er det flere etniske konflikter mellom mennesker som bor langs fire små elver. På hvert av stedene samlet hun kvinner og menn og snakket med dem om hvor viktig det er at de står sammen mot vold og for nestekjærlighet. De som fikk besøk ble så glade at de hjalp henne med å dekke utgiftene, slik at hun kunne betale tilbake lånet.

Spørsmål til samtale:

  • Hva kan vi i Norge gjøre for å lage fred i verden?
  • Kan vi lære noe av Desta og Hana?

 

 

La oss be for fred sammen med Desta og Hana:

Be med egne ord, eller bruk Frans av Assisis bønn:

Herre gjør meg til redskap for din fred!

La meg bringe kjærlighet der hatet rår.

La meg bringe forlatelse der urett er begått.

La meg skape enighet der uenighet rår

AMEN

Bilde
Expand Lukk Meny Mer Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Lukk