Innlegg 1/23 – Madagaskar 🇲🇬 

GLOBALE GLIMT // Januar 2023 - GLEDE ER Å SPILLE SAMMEN
Del Facebook Twitter E-post
Tilbake
Bilde
Bildetekst: Her ser du Yari, hun er 11 år og bor på Madagaskar.

GLEDE ER Å SPILLE SAMMEN

Yari har ingen mamma lenger. Men hun har musikken.

Yari er 11 år. Hun bor på barnehjemmet Akanisoa. Da moren hennes døde var det naboene som ordnet med at Yari og søsteren hennes fikk nye steder å bo. Det er ikke lett å vokse opp uten egne foreldre. Yari har måttet oppleve mye som barn ikke burde oppleve. Men heldigvis har hun også noe å være glad for. På musikkskolen får Yari oppleve det spesielle fellesskapet som musikk kan gi.

Å bo på barnehjem

Akanisoa er et barnehjem drevet av den lutherske kirka på Madagaskar. Navnet Akanisoa betyr «et godt sted å bo». De som jobber på Akanisoa vet at det ville vært enda bedre for barna å vokse opp sammen med familien sin. Men det er ikke alltid det er mulig. Noen barn har mistet familien sin, eller har foreldre som ikke er i stand til å ta vare på dem. Da er det bedre å være på Akanisoa. Der får de også skolegang og yrkesutdannelse, og de får hjelp til å finne seg arbeid når de blir voksne.

Bilde
Bildetekst: Yari vet at hun kan få være på Akanisoa helt til hun kan klare seg selv. Barna og de ansatte på barnehjemmet er familien hennes nå.

Gratis musikkskole

I Antsirabe der Yari bor har det blitt startet en ny musikkskole. De fleste av barna og ungdommene som lærer å spille instrumenter og synge der må betale. Men de tretti barna som bor på Akansioa får gratisplass på musikkskolen. Yari går også på musikkskolen. Der lærer hun å spille valiha. Det er et musikkinstrument fra Madagaskar.

Bilde
Bildetekst: – Jeg liker lyden av instrumentet og å spille sammen med andre, sier Yari.

Læreren på musikkskolen heter Toki. Han var egentlig profesjonell musiker, men har valgt å bli lærer på musikkskolen i stedet. Han ønsker å gi barna glede og hjelpe dem til å nå drømmene sine. På musikkskolen får barn og ungdommer med ulik bakgrunn bli kjent med hverandre. De får oppleve gleden ved å spille sammen. – Jeg synes alle som vil skal ha muligheten til å lære musikk, sier Toki.

Her kan du se en liten film der Yari spiller valiha sammen med andre barn fra musikkskolen:

 

Expand Lukk Meny Mer Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Lukk