Innlegg 1/21 – Etiopia

DELE-BLOGGEN // November 2020 - Les om Sadik Shanko, som syntes det var skikkelig kjedelig med stengt skole i koronatiden
Del Facebook Twitter E-post
Tilbake

Sadik elsker skolen

Hvordan var det i vår da du måtte være hjemme fra skolen på grunn av korona-pandemien? Noen opplevde kanskje at det var fint å få roligere dager hjemme, men mange syntes det var kjedelig og vanskelig å lære.
Også i Etiopia var skolene stengt en lang periode. Faktisk ble det hele syv måneder uten skole i Vest-Etiopia. Her skal du få møte Sadik Shanko, som syntes det var skikkelig kjedelig med stengt skole.

 

Skjønte ikke hva læreren sa

Sadik kommer fra en folkegruppe som heter mao bambasi. Språket deres heter også mao bambasi. Flere av de andre folkegruppene i Etiopia synes de som er mao er mindre verdt enn andre. De kan bli ertet for å bruke bråke sitt. På skolen og i kirka må de snakke amharisk eller oromo eller et av de andre språkene i Etiopia.

Da Sadik skulle begynne i første klasse skjønte han ingenting av det læreren sa. For læreren snakket bare amharisk, og Sadik kunne ikke det språket så godt. Men heldigvis ble skolen til Sadik med i et prosjekt som NMS gir penger til. Det går ut på at alle barna får en times undervisning på språket mao bambasi hver dag.

Marit Mjølsneset fra NMS var på besøk i Etiopia noen måneder etter at Sadik hadde begynt på skolen.  – Jeg blir så glad når jeg hører en lærer som snakker på mitt språk, fortalte Sadik til Marit.

 

Bilde

– Mao bambasi er yndlingsfaget mitt, sier Sadik. – Jeg skulle ønske alle fagene kunne være på mao bambasi.

Bilde
Foto: Marit Mjølsneset

Gjeter dyr og henter vann

Da korona-pandemien kom til Etiopia måtte alle skolene stenge. Det var veldig kjedelig for både barna og lærerne. Faktisk var skolene stengt i hele sju måneder. I Etiopia er det mange som ikke har internett, og skolene har heller ikke så mye utstyr. Derfor var det vanskelig å ha hjemmeskole. Noen av de som jobber med skole-prosjektene kom på besøk til byen til Sadik for å spørre hvordan det gikk med dem.

Bilde

– Jeg måtte slutte på skolen på grunn av korona, fortalte Sadik. – Nå hjelper jeg foreldrene mine med å luke, gjete, hente vann og bære ved. Jeg savner skolen, spesielt å leke med vennene mine og å lære å lese.
Nå har heldigvis skolene åpnet igjen. Det er både Sadik, de andre barna og alle lærerne kjempeglade for.

Bilde
Foto: Marit Mjølsneset

Har du lyst til å lese mer om Sadik og se en film om mao-folk og de andre minoritetsgruppene i Etiopia? Se her: Går på skolen, men skjønner ingenting – NMS – NMS

Powerpoint om Sadik

Marit Breen er misjonær

Vet du hva det er å være misjonær? En misjonær er en som har som jobb å vise mennesker hvem Gud er. NMS ansetter mennesker som har lyst til å dele troen på Jesus, utrydde fattigdom og bekjempe urettferdighet.
En av dem som har jobbet mange år i Etiopia er Marit Breen. Du kan bli bedre kjent med henne i denne episoden av DELE-vloggen: DELE-VLOGGEN // Episode 5 // Brennende hjerter🔥🧡med Ellen Aabol og Multiguru (GIVING TUESDAY 2020) – YouTube

Expand Lukk Meny Mer Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Lukk