Innlegg 2/22 – Thailand 🇹🇭

GLOBALE GLIMT // August 2022 - «Jeg har opplevd at å be hjelper!»
Del Facebook Twitter E-post
Tilbake

«Jeg har opplevd at å be hjelper!»

16 år gamle Patty fra Thailand opplevde at naboen deres ba for bestemoren da hun var syk og inviterte Patty til kirken. Det har forandret livet hennes.

Patty forteller at da hun gikk i fjerde klasse ble bestemoren hennes syk. En nabo ba til Gud for henne, og denne naboen inviterte dem også med i kirken. Det førte til at Patty begynte å tro på Gud. – Da ble livet mitt bedre, sier Patty.

Nå er Patty 16 år gammel. Hun forteller at hun for eksempel ber til Gud før hun skal ha prøver på skolen.

– Jeg har opplevd at å be hjelper, smiler Patty.

Her kan du se Patty fortelle om hvordan hun ble kjent med Gud og hva bønn betyr for henne:

SPØRSMÅL:

Pattys fortelling kan både vise oss noe om bønn og om å dele tro.
•Hender det at du ber til Gud for noe du bekymrer deg for eller at du takker for noe du er glad for?
•Har du opplevd å få svar på bønnene du har bedt eller at bønn har hjulpet?
•Har du opplevd å ikke få svar?

OM BØNN

Gud er ikke som en brusautomat der vi kan putte på en bønn og velge hva vi vil ha tilbake. Derfor er det slett ikke alltid vi får det vi ber om i bønnene våre.
Noen ganger kan det være veldig vanskelig å forstå hvorfor Gud ikke gir oss de svarene vi lengter etter.

Selv når man ikke får akkurat det man ba om, er det mange som opplever at det er godt å be til Gud likevel. Det gir fred i hjertet, og det er godt å legge fra seg bekymringer hos Gud. Når vi ber til Gud er vi sammen med ham. Vi trenger ikke bruke mange eller fine ord, eller ord i det hele tatt. Sammen med Gud kan vi bare få være.

 

SPØRSMÅL:

Patty forteller at hun både ber alene og sammen med andre i kirka.
•Har du prøvd å be alene?Har du prøvd å be sammen med andre? Hvordan liker du det?
•Har du opplevd at noen har invitert deg til kirka eller på leir? Har du prøvd å invitere med deg noen andre? Hvordan var det?
•Hva skal til for at du skal kunne invitere med deg noen til kirka eller på leir som aldri har vært der før?

Naboen til Patty hadde blitt kjent med Jesus i kirka, og hun ville dele dette med bestemoren og resten av familien til Patty. Hun trodde at Jesus kunne hjelpe dem. Det gjorde at Patty sitt liv ble forandret! Når vi deler tro blir andre kjent med Jesus!

Selv om Gud ikke svarer slik vi ønsker oss er det mange som kan fortelle om bønnesvar de har fått – at når de ba så grep Gud inn og hjalp dem. Vi kan lese slike historier i Bibelen, men det skjer også i dag. Når vi deler slike historier, så deler vi tro – og andre kan bli kjent med Jesus! Det er også fint og oppmuntrende å dele slike historier med hverandre.

Her er noen eksempler på bønnesvar som mennesker som lever i dag har opplevd:

MAGNE MJÆRUM

Jeg var leder på en leir på Stenbekk og mistet gifteringen min da jeg svømte i en innsjø. Ungdommene på leiren ba om kvelden om at jeg måtte finne igjen gifteringen min. Jeg ble urolig for at de skulle bli veldig skuffet, siden jeg tenkte at et bønnesvar på den bønnen var umulig. Neste dag dro ungdommene opp til innsjøen for å lete etter ringen. De hoppet ut i vannet og dykket ned mot bunnen. Og tenk – de fant ringen på første dykk!

STINA NEERGÅRD

Da jeg var tjue år hadde jeg tenkt å studere i Bergen. Men så ble jeg uvenner med hun jeg skulle dele leilighet med fordi hun hadde skrevet under på en leiekontrakt jeg ikke var enig i. Jeg var veldig lei meg, og sammen med en annen venninne satte vi oss ned for å be for denne kjedelige situasjonen og om at det måtte bli en løsning. Mens vi ba sa venninnen min: «Jeg kjenner på at det er noe annet du skal, det er noe spesielt som Gud vil at du skal gjøre nå.». Neste morgen fikk jeg telefon fra NMS med spørsmål om jeg ville bli ettåring (UCREW) i Kamerun. Da visste jeg at det var Guds plan.

TONE WARHUUS

Da jeg var i trettiårene og hadde tatt et kurs i tverrkulturell kommunikasjon i Øst-London, fikk jeg lyst til å arbeide 1 år i et team ved senteret der. De bygget opp en tverrkulturell menighet blant lokale innvandrere og engelske beboere. Men de kunne ikke gi meg lønn, jeg måtte jobbe frivillig. Jeg hadde ikke lyst til å si til familie og venner at jeg ikke fikk betalt, så alle trodde jeg fikk lønn. Pga. erfaringer med små bønnesvar tidligere, både når det gjelder å gi og å få, fikk jeg trygghet for at jeg skulle få jobbe der det året og at Gud ville sørge for meg. Og gjennom hele året opplevde jeg at jeg på underlig vis fikk akkurat de pengene jeg trengte.

SAMUEL NEERGÅRD

Da jeg begynte på videregående i fjor hadde jeg veldig lyst til å bytte fra spansk til fransk. Men inspektøren på skolen min sa at det var mer enn 10 år siden de hadde tilbudt fransk 1, og at jeg måtte velge mellom spansk 2 eller tysk 1. Det syntes jeg var kjedelig, for jeg var ikke motivert for de språkene. Jeg hadde egentlig ønsket meg fransk på ungdomskolen også, men de tilbød ikke fransk på mitt trinn. Mamma og pappa pleier å be sammen om morgenen. Dagen etter at inspektøren hadde sagt til meg at de ikke kom til å starte fransk 1 ba mamma ved frokostbordet hjemme om at det skulle ende med en god løsning for meg når det gjaldt språk. En halv time etterpå fikk jeg e-post fra inspektøren om at de hadde ombestemt seg og at de kom til å starte fransk 1 likevel. Dessuten fikk jeg en veldig morsom fransklærer.

HVORDAN KAN VI BE?

Det er mange måter å be på. Vi kan snakke med Gud omtrent som vi snakker til andre mennesker. Vi kan også bruke bønner andre har skrevet. Jesus selv har lært oss å be Fader Vår. Mange sangtekster er også fine bønnetekster. Og mange bibeltekster er bønner vi kan be. Vi kan be uten ord, bare ved å være stille, eller ved å tenne et lys.

Det er fint å be for andre mennesker, både dem vi har nær oss og mennesker vi hører om som vi ikke kjenner en gang. Vi kan for eksempel takke og be for Patty som fikk bli kjent med Gud.

 

BRUK DELE-BOKSEN

I DELE-boksen finnes det mange kort med ulike bønner, som vi kan be for oss selv og andre. Der finnes det også spørsmål til samtale og aktiviteter som kan lære oss om bønn og om å dele tro, tid, ting og talent.

Her kan lese mer om og finne ut hvor du kan bestille DELE-boksen

Expand Lukk Meny Mer Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Lukk