Innlegg 2/23 – Madagaskar 🇲🇬 

GLOBALE GLIMT // Mai 2023 - YRENDE LIV
Del Facebook Twitter E-post
Tilbake
Bilde
Bildetekst: Foto: NMS

YRENDE LIV I JUNGELEN

Madagaskar er en spesiell øy. Nå skal du få bli bedre kjent med den. I tillegg til at den er verdens 5. største øy, så har den en helt spesiell natur. Mange av dyrene, krypdyrene og plantene finner man bare på Madagaskar! Kanskje så mye som 95% av krypdyrene, 89% av plantene og 92% av dyrene! La oss bli bedre kjent med noen av de:

Maki

Første dyr ut må nesten være Maki – NMSUs maskot. Maki er det gassiske navnet for lemur. Det finnes over 100 ulike typer lemurer, og alle disse lever bare på Madagaskar. Forskerene tror at for 2000 år siden så fantes det lemurer på størrelse med gorillaer. De største nålevende kalles Indri og kan bli opp til 9 kg, mens de minste – muselemurene er så små som 30g. De fleste lemurene liker seg best oppe i trærene, og er våkne og aktive på natta. NMSUs Maki er en ringhalelemur, og de er litt annerledes – de både liker seg på bakken, og er aktive på dagen. Kanskje du har sett noen i en dyrepark? Ringhalelemurene lever i flokker, spiser blomster, frukt, blader og bark som den samler med hendene sine – og de liker å sole seg!  Liker du å sole deg?

Bilde
Bildetekst: Photo by David Bruyndonckx on Unsplash

Vil du leke gjemsel med meg?

Er dette bare en trestamme, eller ser du noe mer her? Bladhalegekkoer sitter stort sett på en trestamme og prøver å se ut som at de er en del av treet. De har over 300 tenner inni det lille hodet sitt, og muskler mellom tærne! De kalles bladhalegekkoer fordi halen er flat og kan på noen av artene minne om et vissent blad.  Det finnes mellom 13-20 arter og alle disse finnes bare i skogene på Madagaskar. Vil du prøve å leke gjemsel med en bladhalegekko i regnskogen?

Bilde
Bildetekst: Foto: NMS

Fossa

Fossa er det største rovpattedyret på Madagaskar. Den hører til familien gassiske snikekatter – med ni ulike arter, der de alle bare finnes på Madagaskar. En av de ble oppdaget så sent som i 2004. Kanskje det finnes enda flere?  Hvis du har lyst til å oppdage nye planter og dyr så er Madagaskar et godt sted å begynne å lete. Fra 1999 til 2010 oppdaget forskere 615 nye arter på Madagaskar – og av de var 41 pattedyr og 61 krypdyr!

Forskerene tror det finnes mindre enn 2 500 fossaer i live. De – og mange andre av artene på Madagaskar blir stadig færre. På IUCNs rødliste er det ca 472 gassiske arter. Det vil si at av 472 ulike slags dyr og planter er det så få igjen av at de holder på å dø ut og forsvinne.

Bilde
Bildetekst: Photo by Pauline Bernfeld on Unsplash

Madagaskar er et av verdens fattigste land. Og når mennesker er fattige så gjør de det de kan for å overleve. Det gjør at man på Madagaskar hugger ned mye skog for å få nye områder å drive jordbruk på slik at man kan få mat å spise. Og mange jakter bl.a. lemurer for å få kjøtt. Heldigvis jobber NMS for at hjelpe bøndene å finne måter å drive jordbruk på slik at de ikke trenger å hugge ned så mye skog.

Gud har skapt en verden der alt henger sammen. For å ta vare på naturen må vi også hjelpe mennesker og bekjempe fattigdom. For å hjelpe mennesker må vi ta vare på naturen. Det kan vi gjøre ved å dele ting slik at verden blir mer rettferdig. Tenk for en fantastisk natur Gud har skapt både her i Norge, og på Madagaskar! Ved å bekjempe fattigdom på Madagaskar og hjelpe de å dyrke jorda si på gode og effektive måter så kan vi hjelpe dem å ta vare på den fantastiske naturen de har rundt seg.

Her kan du lese mer om jordbruksskolene på Madagaskar.
Her finner du et kart over Madagaskar med noen av dyrene som kan fargelegges.
Det nye «Vi deler» heftet har en samling med fokus på å takke for alt det skapte – det heftet finner du her.

Bilde
Bildetekst: Photo by Yasmine Arfaoui on Unsplash
Expand Lukk Meny Mer Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Lukk