Innlegg 2/24 – Madagaskar 🇲🇬 

GLOBALE GLIMT // September 2024 - Døveskolene
Del Facebook Twitter E-post
Tilbake
Bilde

Døveskolen

Hæ? Kan mitt døve barn gå på skole? Jeg trodde ikke døve kunne lære noen ting! De kan jo ikke snakke, kan de da tenke og lære?

Sånn er det mange på Madagaskar som tenker om døve. De kan ingenting! Det er ikke noe vits å sende dem på skole når ikke de er i stand til å høre, snakke, forstå og lære.

Heldigvis er ikke dette sant! Og heldigvis finnes det døveskoler mange steder verden over med lærere som vet at dette ikke er sant. Døve barn kan nemlig lære alt – unntatt å høre! Bare man vet hvordan man skal kommunisere med dem, og hva slags lure metoder man kan bruke. Alle trenger jo egentlig å lære på den måten vi lærer best. Og på døveskolene er de kjempeflinke på nettopp det – å undervise døve barn!

 

Bilde

 

Her på Madagaskar er vi stolte over at NMS starta den første døveskolen på Madagaskar for over 70 år siden. Og fortsatt samarbeider vi med kirka, som har tatt over ansvaret for skolene, og som nå driver så mange som SJU døveskoler over hele landet! Døve barn og ungdommer får lov å komme på skolen og lære alt det alle andre barn lærer på sine skoler. Og i tillegg lærer de et helt nytt språk!

 

Bilde

 

Har du tenkt på det noen gang, at døve barn ikke lærer sitt språk på samme måte som hørende barn? Hørende barn lærer foreldrenes språk, og derfor kaller vi det språket vi kan best for morsmål. Men døve som lærer seg tegnspråk har ikke morsmålet sitt som førstespråk! Fordi foreldrene til døve barn er vanligvis hørende, og snakker sitt talespråk til barna sine. Tegnspråk lærer de fleste barn på døveskolene! Og for mange av barna blir barna og de voksne på skolen som en ekstra familie. Skolen er et sted de kan snakke helt vanlig, uten å måtte jobbe hardt for å forstå og bli forstått, et sted der de bare er vanlige barn!

 

Bilde

 

Dessverre er det mange som ikke har råd til å sende barna sine på døveskolen. Eller kanskje de ikke har noen tro på at det fungerer. Eller kanskje noen trenger en ekstra hjelpende hånd hjemme, og vil ikke at barna skal gå på skolen, men heller være hjemme og passe huset, dyrke mat eller passe dyra.

Men noen foreldre blir overbevist om at døveskolen er et bra sted for sønnen eller dattera deres når de selv kommer på skolen og ser hvordan de døve barna har det, og hvor mye de kan! For døve barn kan jo lære alt – unntatt å høre!

 

Bilde

Flere blogg-innlegg fra Madagaskar

Innlegg 2/24 - Madagaskar 🇲🇬 

GLOBALE GLIMT // September 2024 - Døveskolene

Innlegg 1/24 - Madagaskar 🇲🇬 

GLOBALE GLIMT // Mars 2024 - Bibelen på hjertespråket

Innlegg 3/23 - Madagaskar 🇲🇬 

GLOBALE GLIMT // November 2023 - Annerledes hverdager
Expand Lukk Meny Mer Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Lukk