Innlegg 3/21 – Thailand 🇹🇭

GLOBALT GLIMT // September 2021 - Hva vil du bli når du «blir stor»? Kanskje du har en drøm du håper skal gå i oppfyllelse i framtiden? Det har Mong i Thailand også.
Del Facebook Twitter E-post
Tilbake

MONG VIL BLI INGENIØR

Hva vil du bli når du «blir stor»? Kanskje du har en drøm du håper skal gå i oppfyllelse i framtiden? Det har Mong i Thailand også.
Her kan du lese om hvordan Mong måtte slutte på skolen da han var 12 år og hvordan det gikk til at han fikk lov til å begynne igjen. Nå drømmer han om å bli bygningsingeniør. Tror du han klarer det?

Mong er 16 år og går siste året på ungdomsskolen. Han bor i et enkelt bambushus I en landsby langt inne i fjellet i Nan i Nord Thailand. Her bor han sammen med mor, far og en lillesøster.

Historien fortsetter under bildet.

Bilde
Bilde

Sluttet på skolen da han var 12 år
Allerede som 12 åring sluttet Mong på skolen. Da var han ferdig med barneskolen. Foreldrene ønsket at han skulle jobbe, og på den måten bidra til inntekter i familien.
Både moren og faren til Mong er risbønder, et yrke som betyr hardt arbeid og lite inntekter. Mong reiste langt avgårde for å jobbe på en rekefarm i nærheten av Bangkok. Etter et år kom han tilbake til landsbyen på besøk. Da fikk han vite at flere av vennene hans hadde fortsatt å gå på skole, og han fikk overtalt foreldrene til å la ham slutte i jobben og begynne på ungdomskolen han også. Heldigvis sa moren og faren hans ja, selv om det betydde mindre penger å leve på for familien. Det hjelper mye at Mong får støtte av kirkens stipendprogram til å gå på skole.

Historien fortsetter under bildet.

Bilde

Lørdagsklubb

Mong har i alle år deltatt på aktiviteter i kirken. En av aktvitietene han har likt veldig godt er lørdagsklubben (Saturday club). Desverre så har klubben vært stengt en stund nå på grunn av Covid 19.  Mong savner lørdagsklubben og alt det kjekke de gjorde der. På lørdagsklubbene lærer barna mye om sin egen kultur. Mong er nemlig fra Lua-folket, et folkeslag som har blitt sett ned på i Thailand. På lørdagsklubben lærte han å bli stolt av sin egen kultur. Han lærte om Lua-folkets historie, spennende lokale fortellinger og ikke minst fikk han lære å lese og skrive Lua-språket. Helt fram til nå nylig har ikke Lua hatt sitt eget skriftspråk, men nå holder en finsk lingvistikkmisjonær sammen med to lokale jenter å gjøre Lua om til et skriftspråk.

Historien fortsetter under bildet.

Bilde

På lørdagsklubbene hadde de også et fokus på selvbilde, og hvordan man kan utvikle god selvtillit. Barna og ungdommene øvde seg på å snakke høyt i forsamlinger, fortelle eventyr, lese i kirken, utrykke seg og stå opp for egne meninger etc. Dette var verdifull læring da Mong begynte på ungdomskolen, en skole langt unna landsbyen sin, en skole med mange studenter fra andre landsbyer og folkegrupper.

Ungdomsskolen ligger 30 km unna hjemmet. Hver dag setter han og faren seg på motorsykkelen, og så kjører faren Mong fram og tilbake til skolen, på de trange og svingete veiene. Tror du drømmen hans om å bli bygningsingeniør kan gå i oppfyllelse?

Historien fortsetter under bildet.

Bilde
Bilde

Vi som bor i Norge er med på å hjelpe Mong og andre barn og ungdommer i Nord-Thailand med å oppfylle drømmene sine. Når vi gir penger til misjonsarbeidet i Thailand kan barn og ungdommer få stipend slik at de ikke må slutte på skolen. Givere i Norge er også med på å betale det det koster å ha lørdagsklubber i landsbyene. Fint ikke sant?

Expand Lukk Meny Mer Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Lukk