«Ta dette og del det»

ANDAKT: Jesus deler og ber oss om å dele videre. Lett? Nei. Men litt og litt, tror jeg våre perspektiver utvides når vi prøver.
Del Facebook Twitter E-post
Tilbake

«En verden åpnes når vi deler alt», synger Jonas Fjeld og Hilde Heltberg.

Jeg tror de er inne på noe viktig. Å dele handler om perspektiver som utvides. En hel verden ble åpnet da Gud i begynnelsen skapte himmelen og jorda. Gud har det med å dele raust.

Har du forresten lagt merke til at mennesker som møter Jesus ofte får lyst til å dele? I Bibelen kan vi lese om Sakkeus som etter en prat med Jesus vil gi penger til de fattige (Luk 19,1-10). Og det første Levi gjør etter at Jesus har sagt «Følg meg» er å invitere kollegaene sine hjem på middag (Luk 5,27-29).

Evangeliene er videre full av historier om mennesker som deler de gode nyhetene fra sine møter med Jesus. Og Jesus kom ikke bare med mange gode ord om å dele. Jesus levde ordet dele.

På dagen vi kaller skjærtorsdag spiser Jesus påskemåltidet sammen med sine nærmeste venner. Så tar han et beger med vin, takker og sier: «Ta dette og del det mellom dere.» (Luk 22,17). Etterpå tar han brødet, takker, deler det og sier: «Dette er min kropp, som gis for dere.» (Luk 22,19).

Bilde

Han gir seg selv, sin kropp og sitt blod til disiplene. Dagen etter, på langfredag, er han villig til å gi sitt liv, i kjærlighet til alle mennesker, så vi kan få del i hans seier over døden. Og i nattverden kan vi få ta imot Jesus helt konkret gjennom en liten brødbit og en skvett vin. Fordi Jesus deler og ber oss om å dele videre.

Men jeg skal være den første til å innrømme at det ikke alltid er lett å dele. Jeg er ikke han som alltid deler alt. I hvert fall ikke med alle. Delekontoen min er ikke tom. Den er nok bare så vidt åpnet. Men jeg kan øve på å dele mer. Dele noe nytt. Dele med en ny glede. Hjemme, blant venner, i menigheten og i andre sammenhenger.

Måtte det bli slik at vi ikke bare snakker om den gang da vi delte, men om hver gang når vi deler. Fordi å dele er blitt noe vi stadig gjør. Igjen og igjen. Dele tro, ting, tid og talent.

Jeg kan ikke garantere at en verden åpnes når du deler, men jeg tror at ved å dele blir vi hele. Helhjerta. Vi ble skapt til å dele, og når vi deler, kommer mer av det gode i oss til uttrykk. Vi når lenger ut til andre og dypere inn i oss selv. Ikke nok med det. Når vi deler, ligner vi på Jesus. I hvert fall litt. Og når Jesus deler, blir det nok til alle – og vel så det. Han gav seg selv – og vi kan alle få ta imot. For så å dele med andre.

Så ta imot – og del med glede!

Andakten ble første gang delt skjærtorsdag, 29. mars 2018. Andakten er den første i en serie av tre andakter av Torbjørn Sæle her på nettsiden.

Expand Lukk Meny Mer Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Lukk