Innlegg 3/24 – Kina 🇹🇳

GLOBALE GLIMT // September 2024 - Jƫng Chāu Jit Faai Lohk!
Del Facebook Twitter E-post
Tilbake

Jƫng Chāu Jit Faai Lohk!
Eller «ha en gledelig mÄnefestival!» som det betyr pÄ norsk.

I september hvert Är feires mÄne-festivalen i Kina, inkludert Hongkong. PÄ engelsk kalles det «Mid-Autumn Festival», og blir feiret den dagen i Äret hvor mÄnen er pÄ sitt stÞrste og lyser mest. Som regel er dette i september, og i Är var den 17.september. Derfor kan man si «Jƫng Chāu Jit Faai Lohk» til hverandre.

Bilde
Bildetekst: Dette er en av butikkene du kan kjĂžpe lanterner i.

Det er flere tradisjoner man gjÞr bÄde fÞr og under festivalen. Den tradisjonen som de aller fleste barna liker aller mest er Ä lage eller kjÞpe lanterner.  Lanterne kan ha forskjellig form og farge. Noen ganger er de formet som dyr, bygninger, mennesker eller tegneseriefigurer. Det er ofte smÄ butikker som selger de fineste lanternene, og de er fullt helt opp til taket! Noen av de har ogsÄ lys inni seg, og pinner som de henger i, slik at du kan gÄ rundt i den mÞrke kvelden med fine og lysende lanterner. Det er veldig vanlig at barna fÄr en lanterne fÞr mÄnefestivalen, og at de leker med den ute pÄ kvelden slik at man ser lyset gjennom lanternene. Det er ogsÄ mange fine utstillinger rundt om i Hongkong med lanterner. Noen er smÄ og noen er kjempestore.

Bilde
Bildetekst: Disse lanternene er laget av barna i NMS Lutherske barnehage. Her ser du at lanternene har mange forskjellige former og farger.

En annen tradisjon er at det skal vÊre en familiemiddag. Her spiser mange familier grillmat, men noen spiser og andre kinesiske retter som de koser seg sammen med hele kvelden. Litt sÄnn som vi i Norge gjÞr pÄ julaften. Mange gÄr ogsÄ ut for Ä se pÄ mÄnen nÄr det er kveld og den lyser sterkt.

MÄnekaker er ogsÄ noe man mÄ spise pÄ mÄne-festivalen. Det er smÄ kaker som er formet som en mÄne med fyll inni. Som regel er det en kokt eggeplomme eller en krem med forskjellige smaker i inni. Kakene er ganske tÞrre, sÄ man drikker som oftest te ved siden av. MÄnekakene er smÄ, men familier deler ofte den fÞrste kaken slik at alle fÄr hver sin del. Dette skal symbolisere at familien er en stor familie som utfyller hverandre.

Bilde
Bildetekst: Dette er den mest tradisjonelle mÄnekaken. Denne har eggefyll, og har fine mÞnstre pÄ toppen.

Oppgave:

Hvis du skulle laget en lanterne, hvordan vil du at den skal se ut? Kanskje du vil tegne det ned pÄ et ark?

Her er en veldig fin oppskrift pÄ hvordan man kan lage en lanterne. Filmen er pÄ engelsk, og man mÄ bruke saks, sÄ det kan vÊre lurt Ä fÄ hjelp av en voksen.

 

Flere blogginnlegg fra Kina

Innlegg 3/24 - Kina 🇹🇳

GLOBALE GLIMT // September 2024 - Jƫng Chāu Jit Faai Lohk!

Innlegg 2/24 - Kina 🇹🇳

GLOBALE GLIMT // Juni 2024 - Bli med pÄ vÄtmarkedet!

Innlegg 1/24 - Kina 🇹🇳

GLOBALE GLIMT // Februar 2024 - Speidere i Hongkong
Expand Lukk Meny Mer Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Lukk