Innlegg 3/22 – England 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿

GLOBALE GLIMT // September 22
Del Facebook Twitter E-post
Tilbake

Hva har du på deg i dag?

Og hvem bestemmer hva du har på deg? Visste du at i England har alle elevene skoleuniform som de er helt nødt til å ha på seg på riktig måte hver eneste dag?

Misjonær Solgunn Smith forteller:

«Men jeg finner ikke sokker!», ropte gutten til meg.

Jeg hadde fått i oppgave å få guttene til Tjemsland ut av huset til skolen denne morgenen, og nå fant ikke minstemann sokker. Der var flere sokker i sokkekurven, men vi fant ikke svarte, like. Til slutt tok han på to ulike sokker, i alle fall svarte, og sprang til skolen.

Bilde
Bildetekst: Skoleuniformer på den lokale ungdomsskolen i Carlise Foto: Solgunn P. Smith

Så vanskelig kan det være å bli klar til skolen i England. Her har alle barn uniform fra de starter skolen som 4- åringer, og dersom en ikke har rett klær eller sko kan det bli anmerkninger eller i verste fall i gjensitting. Og det stopper ikke der; det er også regler for håret (for hvilke frisyrer det kan klippes i, og at det ikke kan farges i en «unaturlig» hårfarge), sminke er kun lov i små mengder, og piercinger og til og med hull i ørene er strengt forbudt. Og det er også regler for hvordan uniformsklærne skal se ut; skoene må være helt svarte uten merker eller logoer, buksene kan ikke være jeans, og ikke for trange, skjørtene ikke for korte, slipset alltid på, og genseren eller blazeren over den hvite skjorta må alltid være på uansett hvor varmt det er.

Noen ganger kan vi tenke det kunne vært fint med uniform, slik at det kunne gått raskere om morgenen. Men når vi får høre hvor strengt det kan være å bruke uniform, er det kanskje fint slik vi har det i Norge allikevel.

Bilde
Bildetekst: Matias Tjemsland og Elly på Drop in i kirka. Foto: Solgunn P. Smith

Jeg tror de fleste av oss som går på skole i Norge er glade for at vi slipper å gå med slips og at ingen bryr seg om hårfasongen vår.

Men har du tenkt på at også i Bibelen får vi et forslag til en uniform vi kan kle oss i? I brevet til Kolosserne skriver Paulus om en helt annen slags uniform som vi oppfordres til å ta på oss, nemlig INDERLIG MEDFØLELSE og KJÆRLIGHET:

Dere er Guds utvalgte, helliget og elsket av ham. Kle dere derfor i inderlig medfølelse og vær gode, milde, ydmyke og tålmodige, så dere bærer over med hverandre og tilgir hverandre hvis den ene har noe å bebreide den andre. Som Herren har tilgitt dere, skal dere tilgi hverandre. Og over alt dette: Kle dere i kjærlighet, som er båndet som binder sammen og gjør fullkommen. Kol. 3, 12-14

En slik uniform hadde det vært veldig fint om alle hadde på seg!

Neste gang du leter etter rene sokker eller den genseren du helst vil ha, midt i en travel morgenstund, kan det hende du kommer på dette verset. Da kan du si til Jesus:

Kjære Jesus! Hjelp meg til å kle meg i medfølelse og kjærlighet i dag, slik at jeg kan være en god venn for alle i klassen! Takk for at kjærligheten kommer fra deg. Amen

Expand Lukk Meny Mer Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Lukk