Innlegg 3/23 – Frankrike 🇫🇷

GLOBALE GLIMT // November 2023 - Hva spiser de i Frankrike?
Del Facebook Twitter E-post
Tilbake
Bilde

Tenk å drikke kakao til frokost hver dag?

Eller spise middag to ganger? Barn som vokser opp i Frankrike har ganske annerledes matvaner enn det vi har i Norge. Her får du lære litt mer om hva man spiser på en vanlig dag i Frankrike.

Måltidet er en viktig del av kulturen i Frankrike. Man spiser gjerne sammen i flere timer, og deler mye tid sammen. Mobiler og distraksjoner legges bort, slik at man kan være til stede i samtalen. Det å spise sammen lenge er en viktig del av det å skape gode relasjoner. Her kan vi lære mye om å dele tid! Kanskje noen derfra kan dele sitt talent i matlaging med oss?

Bilde

Frokost – Petit déjeuner

De fleste barn spiser frokost hver dag, men i motsetning til grovbrød med ost og skinke eller makrell i tomat, er den franske frokosten søt. En veldig vanlig hverdagsfrokost er cornflakes i kakao! Da varmer man opp melk med nesquick pulver og heller cornflakes oppi! Kanskje er det noe du kan prøve i helgen?

I helgene i Frankrike spiser man gjerne søt bakst som «croissant» eller «pain au chocolat» som man kjøper hos bakeren. De voksne drikker gjerne te eller kaffe i en skål, som de dypper  croissant i. Barna dypper i kakao. Det er som regel også alltid appelsinjuice på bordet til frokost.

Bilde

Lunsj – Le repas du Midi

Siden de spiser så lite til frokost så trenger de å spise mer til lunsj. Når klokka er tolv spiser de derfor en stor lunsj – gjerne det vi ville kalt «middag». Lunsjen har både forrett, hovedrett, ost og dessert! – altså tre-fire retter! Dette er også det største og viktigste  måltidet i løpet av dagen. På skolen er lunsjpausen ofte to timer lang – da får de spist ordentlig i kantinen, og lekt i skolegården etterpå. På onsdager har de fleste barna i Frankrike fri etter 11:00, så da går de hjem og spiser lunsj der. Tenk om du skulle spist middag og dessert i storefri – i stedet for matpakka!

Her er litt mer om de ulike rettene og hva som er vanlig å spise:

Bilde

Forrett: Det er vanlig å starter lunsjen med en salat, grønnsaker eller suppe til forrett. Det er også alltid baguette (loff) på bordet gjennom hele måltidet. Dette er en viktig del av den franske kulturen. Baguetten spiser man uten pålegg, og dypper gjerne i suppe eller sauser under middagen.

Hovedrett: Franske matretter består ofte av kjøtt, fisk eller kylling sammen med poteter, ris eller pasta, og grønnsaker. Retten du ser på bildet over her heter «boeuf bourguignon» og er en veldig kjent fransk kjøttgryte. Her er den servert med aspargesbønner og «pommes duchesse» som smaker litt som pommes frites. De dypper man gjerne i ketchup slik som vi er vant til, men også i majones!

Ost: Etter hovedretten er det vanlig å få servert ost, og gjerne forskjellige sorter. I Frankrike bruker de ikke ostehøvel, og legger ikke osten på skiva slik vi gjør i Norge. Her kutter man av en ostebit som man har i den ene hånda, og litt baguette i den andre.

Dessert: Tenk å spise dessert hver dag!? Og gjerne to ganger til dagen, både etter lunsj og middag. Frankrike er jo kjent for å være flinke på matlaging og spesielt desserter, så her finnes det mange desserter å velge mellom! Noen av de vanligste er eplepai, kompott, sjokolademousse, «ris au lait» (som ligner på riskremen vi spiser til jul), fylte vannbakkels eller fruktsalat.

Bilde

Middag – Le dîner

Le dîner er dagens andre varme måltid, og for oss ville dette føltes som middag nummer to. Denne spiser de ofte på kvelden, gjerne sånn i åtte-tiden – det er kanskje da du spiser kveldsmat? I Frankrike er det ganske vanlig at barn er lenger oppe enn i Norge. Middagen er ikke like mye mat som lunsjen, men det er fortsatt gjerne både forrett, hovedrett, ost og dessert, bare at alle rettene er litt lettere eller enklere, for eksempel er det litt salat eller grønnsaker til forrett, suppe til hovedrett, litt ost, og en yoghurt eller frukt til dessert.

Hadde du likt bedre å spise slik som i Frankrike? Hva synes du hørtes best ut – kakao til frokost eller middag med dessert til kvelds? Kanskje du kan invitere noen på fransk mat en dag og dele litt om Frankrike med dem?  I år har vi hatt årsinnsamling i NMSU der vi har samlet inn penger til å starte opp barneleir i Frankrike. Det kan du lese mer om andre steder på bloggen her, og årsinnsamlingen kan du følge her:

Og du – de spiser pizza i Frankrike også..

Bilde
Expand Lukk Meny Mer Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Lukk