Leir – hva bør jeg vite?

INNBLIKK: Ny på leir? Skal du sende barnet ditt på leir? Har du ting du lurer på? Her finner du svaret på mye knyttet til leir!
Del Facebook Twitter E-post
Tilbake

Leir er fantastisk gøy og veldig nyttig! Det er et sted for fellesskap der barn og unge får vokse i troen, og hvor det skapes utrolig mange gode opplevelser. Enten det er første gang du eller barnet ditt skal på leir eller det er ren rutine hjemme hos dere – spørsmål kan dukke opp. Her har vi forsøkt å samle noen svar på disse. Så er det viktig for oss at du kontakter oss om det trengs, vi hjelper til så godt vi kan!

Kontaktinfo til ansatte i NMSU finner du ved å trykke her.

Hvor finner jeg leiroversikt?

Oversikt over leirene våre finner du på denne nettsiden. Her kan du avgrense søket ditt på område og/eller aldersgruppe. Du vil finne en egen side for hver leir – det er her du finner mer informasjon om den enkelte leir (dato, sted, pris osv.) og det er her du kan melde deg på.

Hvor arrangeres det leir?

I NMSU arrangerer vi ofte leir på NMS-eide leirsteder. Det finnes tretten av dem på ulike steder i Norge, fordelt på alle landsdeler. Oversikten over leirsteder finner du her. Ellers kan du også finne leirer i regi av NMSU på andre leirsteder rundt i landet.

Hvordan melder jeg meg på meg selv/barnet mitt?

Du finner først artikkelen til den leiren du/barnet ditt skal på. Når du går inn på denne finner du en boks der det står “Påmelding”. Denne trykker du på, da blir du sendt videre til Min side – løsningen som vi bruker ved leirpåmelding. Dersom du har meldt noen på på leir før har du allerede en bruker. Dersom du ikke husker passordet trykker du på “Glemt passord” og følger veiledningen videre. Hvis du ikke har meldt noen på leir før må du først opprette en ny bruker. Dette gjør du ved å klikke på “Ny bruker” og følge veiledningen.

Hva er viktig å huske på ved påmelding?

  • Les informasjonen på nettsida om leiren. Her kan det finnes instruksjoner i forhold til påmeldingen som er greie å få med seg.
  • Meld på rett person – før du kommer noen vei blir du bedt om å oppgi om du melder på deg selv eller andre. Pass på å trykke rett her, det er viktig for oss å ha rett navn og fødselsdato i systemet.
  • Husk å ta et valg i forbindelse med bildebruk. I påmeldingen ber vi deg om å svare på om NMSU kan få bruke bilder av deltakeren på ulike plattformer.
  • Husk også å oppgi både navn og telefonnummer til foresatt ved påmelding. Selv om deltakeren har vært på leir mange ganger må vi forsikre oss om at vi har oppdatert kontaktinformasjon til hvert arrangement.
  • Noen steder deler vi ut vervepremier til dem som har bedt med seg noen som aldri har vært på NMSU-leir før. Hvis du har vervet noen, husk å oppgi det i påmeldingen! Da får vi med oss nok premier på leir, og vi slipper kjedelige situasjoner der noen barn som skulle hatt premie ikke får det.
  • Oppgi eventuelle matallergier (vær så spesifikk som mulig) eller andre ting vi bør vite om. Ved medisinering som trenger oppfølging av voksen ber vi deg ta kontakt med ansvarlig hovedleder for leiren for å avklare hvordan vi kan legge til rette for best mulig oppfølging.
  • Det arrangeres fellesreise for noen av leirene våre. Dersom du/barnet ditt skal være med på denne ber vi deg være ekstra nøye på å melde på innen fristen slik at vi får bestilt reise til rett antall personer. Dersom du melder på etter fristen kan vi ikke garantere plass på fellesreisen.
  • Kort sagt – svar så godt du kan på spørsmålene, og husk at vi gjerne vil gi deg/barnet ditt en så god og trygg leiropplevelse som mulig. Derfor er vi avhengige av at du gir oss så god informasjon som mulig.

Hva gjør vi i forkant av leiren?

På leirens nettside vil det stå hvem NMSUs kontaktperson for denne leiren er. Denne personen kan du kontakte ved eventuelle spørsmål. En uke før leirstart sender vi ut leirbrevet. Dette inneholder det du trenger av informasjon, inkludert program og pakkeliste. Les pakkelista nøye i tilfelle du/barnet ditt skal ha med noe spesielt, det er kjedelig å være utenfor fordi en har glemt en viktig ting. Skulle du savne svar på noe du lurer på kan du ta kontakt med hovedleder som sendte ut brevet, eller med en ansatt i regionen.

Husk å forberede den/de som skal på leir så godt du kan, særlig de som reiser alene for første gang. Det kan for eksempel være lurt å lese gjennom programmet sammen slik at deltakeren vet hva som skjer underveis på leir. Et annet godt tips er å pakke bagasjen sammen slik at deltakeren har litt oversikt over tingene sine.

På barneleirene vil hver leder få spesielt ansvar for ett eller noen få rom, si gjerne fra til denne lederen dersom at dette er første gang på leir for deltakeren. Det er veldig ulikt hvordan barn reagerer på dette, og vi ønsker at hver enkelt skal få en god leiropplevelse. Vi har lav terskel for å ta kontakt dersom noe oppstår, så hvis du ikke hører noe fra oss i løpet av leiren betyr det at det går veldig bra. Ofte ser vi at det å ringe hjem på kvelden kan være en fin hjelp for dem som får litt hjemlengsel da, så det er kjekt at foresatt som er oppgitt som kontaktperson i påmeldingen er tilgjengelig rundt leggetid på leiren.

I dag starter leiren – hva nå?

Første steg er å komme seg på leir! Enten du skal være med på fellesreise eller reise på egen hånd er det lurt å ha greit med tid, så slipper du å stresse. Når du kommer på leir sørger du for at den som skal på leir blir registrert i innsjekk, og at dere finner rommet deltakeren skal bo på. Vi setter av tid for at du/dere skal komme i orden før programmet starter. Det står nok mye spennende på programmet i løpet av leiren, så det kan være greit å bruke denne tida til å legge på sengetøy, pakke ut toalettsaker, osv.

Aktiviteter på leir

Vi har en del faste punkter som går igjen på leirprogrammet, her er en oversikt:

  • Bli kjent-samling: Dette er en viktig samling som skjer første dag på leir. Her leker vi mye, introduserer tema og synger leirsangen. Det er fokus på leker som gjør at vi blir kjent, lærer navn og har det artig sammen
  • Korssamling: Dette er en samling vi har om kvelden før leggetid som en rolig avslutning på dagen. Vi samles på gulvet rundt et kors av telys. Det er ofte noen som holder en liten andakt eller leser en historie, vi snakker litt om dagen som har vært, og vi ber og synger aftenbønn.
  • Bibelstund: Her blir vi bedre kjent med en eller flere bibelhistorier. Opplegget varierer, men kan for eksempel involvere dramatisering, tegning eller andre aktiviteter. På leirer med stor spredning i alder vil det gjerne være forskjellige opplegg for de ulike aldersgruppene.
  • Misjonsstund: Vi ønsker at barn og unge skal bli engasjerte for misjon, det å dele Guds kjærlighet med andre. Dermed bruker vi noe av tida på leiren til å fortelle om hvordan folk får høre om Jesus andre steder i verden, og hvordan vi også kan bidra. Ofte velger vi å fokusere på et land der NMS driver misjon. Vi ber for og samler inn penger til arbeidet (kollekt) i løpet av leiren. Ofte vil også flere aktiviteter også ha et globalt perspektiv.
  • Hyggekveld: En av leirens desidert mest populære samlinger! Her er det deltakernes tur til å by på seg selv! Denne ledes av en eller flere av leirlederne, men det er deltakerne som har innslag som sanger, leker, sketsjer, vitser, ja, her er det bare fantasien som setter grenser!
  • Aktiviteter: Vi liker å benytte oss av uteområder på leir. På leirstedene til NMS er det mye å finne på, og aktivitetene vil variere fra leirsted til leirsted. Uansett aktiviteter byr vi alltid på den gode NMSU-stemningen! Leir er også et fint sted for trivelige aktiviteter inne. Leirstedene har gode samlingssteder der det er fint å lese, tegne, spille spill, og mye mer. Vi har gjerne ulike formingsaktiviteter, litt avhengig av den enkelte leir. Mer informasjon om aktivitetene på leiren du er interessert i kan du finne på den leirens egen side.
  • Kiosk: Dette er så klart et populært innslag på leir! Sjekk på forhånd der du skal på leir om det er kort eller kontanter som gjelder i kiosken, ofte vil dette informeres om i leirbrevet. Vi har gjerne en makspris som kan brukes i kiosken slik at det ikke blir så stor forskjell på summene deltakerne har med seg.
  • Avslutningssamling: Samling siste dag på leir. Her er det andakt, vi kårer konkurransevinnere, ser på bilder fra leiren, synger og gjør andre artige og fine ting sammen.
  • Måltider: Uten mat og drikke blir det dårlig stemning. Si ifra i påmeldingen om eventuelle allergier, så sørger vi for at alle får den maten de trenger. Hvis det er noe du har glemt å si ifra om i påmeldingen er det fint om du tar kontakt med leirens hovedleder.

Etter leiren

Sannsynligvis og forhåpentligvis reiser du/barnet ditt hjem fra leir veldig fornøyd. Vi i NMSU har lang erfaring med å arrangere leir, likevel er det alltid rom for forbedring. Hvis du har tilbakemeldinger, enten det er ris eller ros, blir vi veldig takknemlige for at du deler dem med oss. Ta kontakt med leirens hovedleder.

Av og til glemmer man ting på leir. Hittegods blir enten på leirstedet eller tas med til NMSU-kontoret i din region. Ta kontakt om du/barnet ditt har glemt igjen noe på leir.

En ting til slutt!

Maki er maskoten til NMSU – en lemur fra Madagaskar (Maki betyr lemur på gassisk)! Ofte er Maki med på leir, både som kosedyr og også som sprell levende maskot! Det kan være kjekt å være forberedt på at Maki kan dukke opp på samlinger. Maki elsker leir, er kjempesnill, veldig leken og har masse energi!

Da gjenstår det bare en ting: Å ønske hjertelig velkommen på leir!

Expand Lukk Meny Mer Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Lukk