Innlegg 3/24 – Thailand 🇹ðŸ‡
Skolegang mot fattigdom!
Har du noen gang tenkt du skulle ønske du slapp å gå på skolen? Ja? Det har nok de fleste i Norge tenkt før. Men har du noen gang tenkt på hva du skulle jobbet med når du ble voksen viss du ikke hadde gått på skolen? I Thailand er det mange som tenker helt motsatt. Å få mulighet til å gå lenge på skole er faktisk en stor drøm for mange barn og ungdommer i Thailand! Fordi mye tid på skole betyr en bedre jobb og en bedre fremtid for dem og familiene deres.
I september var Margrethe og Anne som jobber for NMS Thailand en tur i Chiang Rai området i Nord-Thailand sammen med kirken i Thailand for å besøke dem som får stipend (et stipend er en sum med penger som skal brukes til å betale for skole og skoleutstyr) fra prosjektet som er NMSU sitt årsprosjekt. Kirken pleier å dra på besøk for å høre hvordan det går med elevene og familiene deres.
Plass i fellesskapet - Ã…rsinnsamling 2024
Les mer om årsinnsamlingen her:
I Nord-Thailand er det mange som ikke har så mye penger, og mange har ikke gått lenge på skolen. Det finnes mange små landsbyer uten så mange jobbmuligheter, og de fleste jobber med å dyrke blant annet ris, mais og gummitrær. Flere elever bor også langt borte fra skolen sin og det koster penger å dra til skolen.
Noen ganger kommer det også jordskred og oversvømmelser som ødelegger gårdene og husene til dem som bor her. Det har nettopp vært en stor oversvømmelse hvor mye ble ødelagt. Når det skjer er det mange som ikke har flere ting igjen. Huset og jordet og alt de har blir tatt av vannet. Kanskje du har hørt om oversvømmelser i Thailand og nabolandene på nyhetene i Norge?
Skolestipend – bli kjent med Jin og Alè
For å kunne tjene mer penger til familiene ender mange ungdommer opp med å begynne å jobbe når de fortsatt bare er ungdommer. Noen er kanskje rundt 12 år når de begynner å jobbe istedenfor å gå på skolen. Men viss man ikke går på ungdomsskolen, videregående og kanskje universitetet – så får man ikke så godt betalte jobber. Derfor er det kjempeviktig å få gå på skole lenge. Da kan man lettere komme seg ut av fattigdom.
Mange av dem som bor her hører også til i mindre folkegrupper som har andre språk enn thai. De fleste i Thailand snakker thai. På skolen lærer man alle fag på thai. Derfor kan det også være vanskeligere for noen å gå på skolen.
Under her skal du få bli kjent med to av dem som har fått stipend til å gå på skole gjennom kirken her i Thailand:
Jin begynte å få stipend da hun gikk i første klasse. Nå er hun 24 år gammel og akkurat ferdig på universitetet. Hun er fra folkegruppen Akha, og Margrethe og Anne møtte henne hjemme hos moren. Hun har studert engelsk og har lyst å begynne å jobbe med barn. Kanskje i en barnehage? Hun kunne studere på universitetet fordi hun fikk stipend fra kirken. Hun var så glad for den hjelpen hun har fått at hun skrev et brev til kirken for å takke så mye for hjelpen. Nå kan Jin få en god jobb med nok lønn til både seg selv og familien sin.
15 år gamle Alé drømmer om å bli fotballspiller. «Haaland!» er en av de første tingene han snakker om når han skjønner at besøket kommer fra Norge. Han spiller mye fotball og er spiss. Han kommer fra en folkegruppe som heter Lisu. Hjemme på gården bor det 7 mennesker i huset og familien dyrker mais. Det er ikke sikkert at Alé kommer til å bli verdensberømt fotballspiller slik som Haaland, men med skolestipend fra kirken øker i alle fall sjansen for at han kan få utdanne seg. En utdanning gir muligheten til å drømme om store ting!
Spørsmål:
·      Synes du det er gøy på skolen?
·      Hva vil du jobbe med når du blir voksen?
·      Har du noen gang tenkt at du er takknemlig for at du får gå på skole og kan bli nesten hva du vil?
Årsinnsamlingen i NMSU dette året går til Thailand og blant annet til prosjektet som hjelper flere å gå lenge på skolen. Har du vært på leir og hørt om Thailand i år?Har du lyst å lese mer om årsinnsamlingen og kanskje dele av dine penger til NMSU sin årsinnsamling? Gå inn på linken i starten av artikkelen for å lese mer og se hvordan du kan dele.